blogs
Regelmatig schrijf ik blogs voor de websites Photofacts.nl en Natuurfotografie.nl. Hierin neem ik je mee op pad in de natuur, veelal in mijn directe omgeving, Midden-Limburg.
Een overzicht van alle gepubliceerde blogs vind je op deze pagina met telkens in het kort waar het blog over gaat. Klik op de link ‘Kijk en lees verder’ en je kunt het blog lezen op de websites van Photofacts.nl of Natuurfotografie.nl. Om terug te keren naar mijn website sluit je de nieuw geopende blog-pagina.
Tutorial: twee paddenstoelen de klok rond
De weersvoorspelling klopt: weinig wind en zon! Samen met de natte afgelopen weken, zijn het de ideale omstandigheden om er op uit te trekken en op zoek te gaan naar paddenstoelen. Vandaag ben ik in het Munnichsbos. De zon komt net tevoorschijn als ik mijn fiets parkeer en het bos inloop. Een uurtje verder heb ik nog maar weinig paddenstoelen gezien en al helemaal geen fotogenieke exemplaren. Pas als de zon al ruim boven de horizon staat en de zonneharpen tussen het bladerdek doorpriemen ontdek ik op een dode en bemoste berkenstam 2 fraaie plaatjeszwammen. Die zien er veelbelovend uit!
Making of: Een oeverwolfsspin op biofilm
Water trekt altijd mijn aandacht als ik fotografeer in de natuur. Zo nu en dan wordt die aandacht nog versterkt door een olieachtig laagje op het wateroppervlak. Het lijkt op een oliefilm maar dat is het niet. Wat ik zie is een biofilm, een vlies dat zich vormt op ijzerhoudend water door toedoen bacteriën en andere micro-organismen. De kleurrijke patronen van het vlies zijn steeds uniek. En als er dan ook nog een oeverwolfspin op zit dan neemt bij mij de aandacht nog verder toe.
Tutorial: trouwe weidebeekjuffers
Weidebeekjuffers zijn best trouw aan hun zitplaats. Een van mijn clubgenoten heeft dat ook ontdekt en staat op het houten bruggetje met zijn camera schuin naar beneden gericht. Ik ga naast hem staan en installeer mijn statief met camera. Een tiental weidebeekjuffers zit en vliegt afwisselend boven het kleine beekje. Al snel heb ik door waar hun zitplekken zijn. Trouw keren ze (vaak) na een korte vlucht terug op dezelfde plek en dat brengt me op een idee.
Making of: waterlelies
Door het natte voorjaar liggen de vennen op de Beegderheide in Midden-Limburg er goed gevuld bij. Op plekken waar het de voorgaande jaren hooguit wat drassig was staat nu volop water. Zelfs waterlelies tonen hun bladeren al op het donkere oppervlak. Terwijl ik er langs loop zie ik een heleboel groepjes. Het zijn allemaal cirkels groene bladeren die haast systematisch verspreid zijn over het ven. Echt bijzonder vind ik en dat vraagt natuurlijk om een foto.
Tutorial: vogels fotograferen inclusief omgeving
In een gezapig tempo loop ik langs de oever van de plaatselijke Oolderplas (een van de Maasplassen in Midden-Limburg). Ik hoor de grasmus al een tijdje fluiten maar hoe ik ook tuur, ik zie hem niet. Dat doe ik pas als hij een paar tellen later opvliegt. Hij komt zowaar mijn kant op. Boven in het topje van de struik vervolgt hij zijn gezang en met een paar langzame stappen opzij verschaf ik mij een goede positie voor een foto. Dichterbij hoeft niet want een stuk struik en de vele insecten die rond hem in de lucht dansen mogen van mij ook op de foto.
Making of: een doorkijkje met boomkikker
Mijn geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld voor het maken van deze foto. Boomkikkers genoeg vandaag maar niet in de juiste pose, niet op de juiste plek en/of te veel in het felle zonlicht. Pas na lang zoeken heb ik beet.
Tutorial: Vroeg op voor vlinders
Mijn biologische klok wint het zoals gewoonlijk van de digitale. Vroeg opstaan is het devies voor vandaag. Op het fotografeer-programma staan vlinders. Natuurlijk zijn ze er in het juiste seizoen de hele dag maar wil ik ze in alle rust kunnen fotograferen dan moet ik er vroeg bij zijn.
Tutorial: Stroomlijnen
Aan het zonnetje ligt het niet. Dat schijnt eindelijk weer eens en dat doet mijn verkleumde lijf en bovenal mijn handen goed. Maar net als mijn fotomaten heb ik moeite met het vinden van een onderwerp om te fotograferen. Al spiedend lopen we over het zoveelste zandpad in de Groote Peel. Op een plek waar hogerstaand water aan de ene zijde, zachtjes onder het pad door naar de andere kant stroomt valt ons meteen een witte laag slierten op het wateroppervlak op. Wat is dat? Het lijkt wel een laagje poedersneeuw op ijs maar dat kan niet met deze vorstvrije dagen. Schuim misschien? Ik heb geen idee maar het zet twee van ons toch aan om ermee aan de slag te gaan.
Een roodpootvalk.
In tegenstelling tot de torenvalk zie ik een roodpootvalk maar zelden. Sterker nog, ik heb hem slechts een keer ontmoet al had ik dat niet meteen door. De app Obsidentify moest er eerst aan te pas komen om hem te determineren.
De lucht buiten beeld
Bij landschapsfotografie maakt de lucht veelal deel uit van de foto. Soms is de lucht zelfs zo interessant dat daar de nadruk op ligt en het grootste deel van de foto uit lucht bestaat. In dit artikel daarentegen een betoog om die lucht bewust eens weg te laten. De focus komt daarmee louter op het landschap te liggen.
Een 'analoge' uitdaging
Nee, dit blog gaat niet over het fotograferen met een analoge camera. Het gaat wel over het mezelf beperken tot het maken van maximaal 36 foto's op een ochtend. Alsof ik het moet doen met een fotorolletje voor een analoge camera.
Hoe fotografeer je boomkikkers?
Schattige beestjes zijn het, die boomkikkers. Moeilijk te vinden zijn ze ook. Heb je ze eenmaal gevonden dan levert dat nog niet meteen een mooie foto op. Hoe je dat toch voor elkaar kunt krijgen, daarover gaat dit blog.
De kracht van (op) herhaling.
Wellicht doet de titel het al vermoeden, deze tutorial heeft een dubbele lading. Zo ga ik óp herhaling als ik een foto niet heb kunnen maken of als ik er niet tevreden over ben. Zonder ‘op’ doel ik op herhaling van iets (waarover later meer) in de foto zelf. Dat beide vormen van herhaling krachtig zijn, daarover gaat deze tutorial.
Wat is een grijsfilter?
Om het licht dat op de sensor van je camera komt te temperen heb je als fotograaf meerdere mogelijkheden. Zo kun je je diafragma kleiner maken en/of je sluitertijd korter. Maar stel je wilt een foto maken waarbij je voor een dermate langere sluitertijd kiest dat de foto overbelicht wordt. In die gevallen kan een ND-filter uitkomst bieden. Wat zo’n filter precies is, daarover gaat deze tutorial.
Wat is het gouden uur?
Het Gouden uur wordt in de fotografie niet voor niks ook wel het magische uur genoemd. Het mooie, zachte licht dat vlak na de zonsopkomst en ook weer vlak voor de zonsondergang de lucht goud kleurt is die benaming zeker waard. Voor fotografen de tijd bij uitstek om met de camera ter plekke te zijn. Waar komt die goudkleur vandaan en wat maakt dit licht dan zo geschikt om mee te fotograferen? Daarover gaat deze tutorial.
Geef je onderwerp de ruimte.
Het is al 4 jaar geleden dat ik een workshop libellen fotograferen volgde in het midden van Brabant. De hele groep vond die ochtend slechts één libel. Daar doken meteen 4 fotografen op af. Gelukkig redde niet alleen het alternatief, enkele boomkikkers, de ochtend. Ik heb er ook mijn fotomaatje aan overgehouden. Nu is het zo dat mijn maatje nogal kritisch is op mijn foto’s. De eerste 2 jaren van ons maatschap kreeg ik met regelmaat te horen: “Veel te krap. Heb je nog ruimte aan de zijkanten? Neem meer afstand!”. Daarover gaat deze tutorial, je onderwerp de ruimte geven.
De kleine karekiet tussen het riet - The making of
Ik hoor ‘m wel maar zie ‘m niet. De karakteristieke gezang verraadt de soort. Het is een kleine karekiet. Langzaam loop ik naar de rietkraag waar ik het geluid vandaan hoor komen. Onverstoord gaat ie zijn gang maar ik zie hem nog steeds niet. Hoe ik hem uiteindelijk toch op de foto kreeg lees je in deze ‘making of’.
Scherpe en ruisvrije vlinderfoto’s. Hoe doe je dat als het waait?
De weersverwachting voorspelt 1 tot 2 Beaufort. Geen wind was me nog liever geweest maar ik ga er toch voor. Voor de oranjetipjes! Met insecten zoals vlinders vind ik het telkens weer een uitdaging om ze ragscherp te fotograferen en tegelijkertijd ruis te voorkomen. Als het een beetje waait wordt die uitdaging alleen maar groter. Hoe ik het probeer om die ‘ruisvrije scherpte’ in het veld voor elkaar te krijgen, daarover gaat deze tutorial.
Hoe fotografeer je uitsluipende libellen?
Wist je dat de vuurjuffer al half april uitsluipt? De larve van deze soort kruipt in het vroege voorjaar als eerste in Nederland uit het water. Eenmaal een geschikte plek gevonden, vervelt de larve voor de laatste keer en komt (of sluipt) een volwassen juffer tevoorschijn. Het hele proces duurt voor de meeste soorten langer dan een uur. Tijd genoeg dus om dit fascinerende proces te fotograferen. Hoe ik dat doe vertel ik je in deze tutorial.
Reflecties beheersen met een polarisatiefilter
In een van mijn vorige blogs schreef ik over het zien en fotograferen van reflecties. Dit blog gaat juist over het beheersen van reflecties. Daarvoor gebruik ik een polarisatiefilter. Door er een draai aan te geven neemt het filter de reflecties geleidelijk weg.
Hoe fotografeer je tuinvogels: deel 2.
Februari 2023 // Zat ik in deel 1 van mijn tutorial over het fotograferen van tuinvogels nog warmpjes van achter het raam te fotograferen, nu neem ik je mee naar buiten zonder statief. Het uit de hand fotograferen geeft lekker veel bewegingsvrijheid. Met de camera in de aanslag ga ik op zoek of wacht rustig af. Afhankelijk van wat ik verwacht aan vogels heb ik mijn camera vooraf al ingesteld.
Reflecties zien en fotograferen.
Februari 2023 // Voor reflecties heb je een spiegel nodig. In de natuur vind je die in de vorm van water. Hoe gladder het oppervlak hoe meer spiegel.
Toch loop ik op een windstille dag er vaak aan voorbij zonder dat ik de reflecties waarneem. Pas als ik de moeite neemt echt in de spiegel te kijken zie ik de reflecties.
Hoe laat ik de achtergrond verdwijnen?
Januari 2023 // Eindelijk sneeuw in Midden Limburg! Ik kan bijna niet kiezen uit mijn local patches om op pad te gaan. Gelukkig houdt de vorst aan en blijft de sneeuw enkele dagen liggen. Vandaag staat de Linnerheide met een van mijn favoriete bomen op het programma. De eik heb ik al vaak op de foto gezet maar nog niet met zo’n dikke laag sneeuw. Ik zie het beeld dat ik wil maken al voor me. Veel wit, de eik, streepje land, meer niet.
Landschapsfotografie met een telelens.
Januari 2023 // Heb je dat ook wel eens? Je loopt door de natuur, kijkt om je heen op zoek naar een fotogeniek landschap maar je vindt het niet.
Het geheel van voorgrond, achtergrond en lucht is niet wat je aanspreekt. In dat geval kan het toch de moeite waard zijn om stil te staan, in te zoomen en je groothoek te verruilen voor je telelens.
Hoe fotografeer je tuinvogels: deel 1
December 2022 // Koolmezen, pimpelmezen, roodborsten, merels, heggenmussen, vinken. In de late herfst en in de winter bezoeken ze dagelijks onze tuin. Winterkoninkjes, staartmezen, boomkruipers, gaaien en spechten (de groene en de grote bonte) verschijnen wat minder vaak op het toneel. Al met al onderwerpen genoeg om er eens lekker voor te gaan staan of zitten met je camera. In deze en mijn volgende tutorial neem ik je mee naar onze tuin en vertel ik je hoe ik de vogels daar fotografeer.
Met de camera het ijs op.
December 2022 // De vorst is (voorlopig) alweer een paar dagen verdwenen als ik de eerste woorden van dit blog intik. Vorige week zorgde de temperatuur nog voor bevroren vennen.
Niet alleen leuk om op te schaatsen maar ook om foto's te maken. Met de camera het ijs op en speuren naar structuren, vastgevroren bladeren en bijzondere reflecties.
Paddenstoelen fotograferen: deel 2.
In deel 1 van mijn tutorial over tips voor het fotograferen van paddenstoelen gaf ik tips over het hebben van kennis, het zoek-tempo en het bepalen van je compositie. In deel 2 noem ik tips die meer te maken hebben met – hoe zal ik het noemen – ‘technieken’, met bonussen en met het gebruik van materialen. Vind je paddenstoelen fotograferen ook zo leuk, fascinerend en uitdagend, lees dan vooral verder. Hopelijk helpen één of meerdere tips je verder in het maken van foto’s waar jezelf en anderen langer naar blijven kijken.
Paddenstoelen fotograferen: deel 1.
Oktober 2022 // Op het moment dat ik begin met het schrijven van deze tutorial regent het buiten pijpenstelen. Ook voor de komende dagen wordt regen voorspeld. Dat is fijn, want na een lange droge zomer is regen hard nodig voor de natuur en in het bijzonder voor paddenstoelen die nu eenmaal vocht nodig hebben. De komende dagen zullen ze zeker tevoorschijn komen en kan ik ze weer gaan fotograferen. Ik heb er zin in! Jij ook? Lees dan eens mijn 14 tips voor het fotograferen van paddenstoelen. In deze eerste tutorial, staan de eerste 7 tips.
Vogelfotografie vergt vaak veel geduld.
September 2022 // Als natuurfotograaf zet ik regelmatig dieren, waaronder vogels, op de foto. Eenvoudig is dat meestal niet! Vogels zijn over het algemeen schuw, bewegen veel, verschuilen zich en vliegen vaak van je weg. Kortom, vogelfotografie is een hele uitdaging en het vergt vaak veel geduld.
De voordelen van een statief bij landschapsfotografie.
Augustus 2022 // Heb je je volle fototas gepakt en sta je in de startblokken om op pad te gaan is er nog de vraag: “Neem ik het statief vandaag mee?” In geval ik landschapsfoto’s ga maken is die vraag snel beantwoord. Het statief gaat zeker mee. Er zijn namelijk nogal wat redenen om je statief te gebruiken bij landschapsfotografie. Daarover gaat deze tutorial.
Libellen fotograferen vergt voorbereiding, precisie en geduld (deel 2).
Juli 2022 // Het fotograferen van libellen is precisiewerk en vergt veel geduld. Juist hierom vind ik het zo leuk en uitdagend, van de voorbereiding tot en met een geslaagde libellenfoto. In dit artikel vertel ik hoe ik te werk ben gegaan bij een aantal voorbeeldfoto's.
Hoe gebruik je kleurcontrast als leidraad voor je compositie?
Juni 2022 // Met de keuze voor je compositie bepaal je waar je ieder element in het beeld plaatst. Regels als de regel van derden, de gulden snede en een symmetrische compositie maken duidelijk waar je het beste je onderwerp of bijvoorbeeld de horizon in de foto kunt plaatsen. Ze helpen je met het indelen van je foto. Maar hoe zit het dan met kleurcontrast in relatie tot de compositie? Daarover gaat deze tutorial.
Landschapsfotografie: van idee tot uitwerking.
Mei 2022 // Als ik op pad ga voor het maken van landschapsfoto’s heb ik meestal al een idee van de foto die ik wil gaan maken. Het idee dat de aanleiding was voor het maken van de foto’s in dit artikel ontstond tijdens een wandeling een paar weken geleden.
Libellen fotograferen vergt voorbereiding, precisie en geduld (deel 1).
Mei 2022 // Het is weer libellentijd. Een aantal soorten van deze overdag drukke fladderaars zijn al enkele weken te bewonderen. Het fotograferen van libellen is niet eenvoudig maar daarmee – zo vind ik – wel extra uitdagend.
Een precisiewerkje dat om geduld en aandacht vraagt. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Daarover gaat dit eerste deel.
Wanneer kies je voor een symmetrische compositie?
April 2022 // Je hebt het vast al vaker gehoord en gelezen: “Plaats je onderwerp uit het midden”. Binnen de compositieleer geeft onder andere de bekende regel van derden hier gehoor aan. Wanneer er echter sprake is van symmetrie bij je onderwerp of in het landschap, is een andere regel misschien meer voor de hand liggend: de symmetrische compositie.
Landschapsfotografie met een telelens.
April 2022 // Landschappen worden vaak met een groothoeklens gefotografeerd. Dat is best logisch aangezien je zo veel van wat je ziet op de foto krijgt.
Maar is dat altijd wat je wil? Misschien wil je de zon wel groot in beeld of wil je inzoomen op een boeiend onderwerp in het landschap. Voor die gevallen is een standaard- of zelfs een zoomlens nodig.
Krokussen fotograferen, van dichtbij en veraf.
Maart 2022 // Het voorjaar lonkt. Na een lange periode met somber weer laat de zon zich de afgelopen weken weer regelmatig zien en de temperaturen halen met dagen al de 10 plus graden. Al met al prima weer voor de eerste voorjaarsbloeiers zoals de krokussen. Hoe ga ik ze dit jaar fotograferen?
Fotograferen met mist.
Januari 2022 // Niet alleen vanwege mijn achternaam heb ik iets met mist. Mist geeft een extra of misschien moet ik juist zeggen, een beperkende dimensie aan het landschap.
Het verhult, verbergt, maakt het spannend, doet raden, kortom: mist is myst-erieus. Om die reden ga ik er graag op uit als mist een deel van de omgeving aan het zicht onttrekt.
To stack or not to stack.
December 2021 // Naar analogie van William Shakespeares versregel 'to be or not to be' uit Hamlet kwam de titel voor dit blog in me op. To stack or not to stack? De analogie betreft hier louter de Engelstalige woordkeuze om jezelf een keuzevraag te stellen.
In relatie tot mijn fotograferen hangt de keuze voor het al dan niet stacken van een foto af van de hamvraag: “Wil ik het onderwerp of zelfs de hele foto van voor tot achter scherp of juist niet?'
Scherpte, waar leg je die en hoe diep?
December 2021 // Ik maak graag macrofoto's. De natuur biedt mij daarvoor een schat aan onderwerpen, zowel binnen de flora als de fauna. Eenmaal een onderwerp gevonden en de compositie gekozen kom ik steeds weer terug bij die ene vraag: Waar en hoe diep wil ik de scherpte?
Een dagje naar de Hoge Venen.
November 2021 // Vanuit Midden Limburg is een dagje naar de Hoge Venen in België goed te doen. Mijn kompaan voor deze dag heeft het voorbereidende werk verricht. Ik rijd en hij wijst de weg. De Getzbach en Baraque Michel staan vandaag op het programma.
Paddenstoelen met bokeh.
Oktober 2021 // Paddenstoelen zijn het hele jaar door te vinden. Toch is de herfst bij uitstek het seizoen om ernaar op zoek te gaan. Daarom was ik in de afgelopen weken regelmatig in het bos te vinden op zoek naar fraaie exemplaren.
Ik zocht met name aan de randen van het bos om de paddenstoelen in het tegenlicht te kunnen zetten. Als het licht door de bladeren schijnt krijg je namelijk verrassende bokehvlekken in de achtergrond.
Nachtfotografie op Schiermonnikoog (deel 2).
Oktober 2021 // In deel 1 van mijn blog 'Nachtfotografie op Schiermonnikoog' vertelde ik je over het fotograferen in de nacht van de opkomende maan, de vuurtoren en lichtende nachtwolken.
In dit deel 2 beschrijf ik mijn eerste ervaringen met het fotograferen van de Melkweg op een heldere nacht begin september.
Nachtfotografie op Schiermonnikoog (deel 1)
September 2021 // Fotograferen in de nacht, na en voor het blauwe uurtje, doe ik zelden. Toch maakte ik graag een uitzondering hierop toen ik in juni op Schiermonnikoog was.
Mist op de Brunssummerheide.
September 2021 // Een paar weken geleden appte een kennis mij. Of ik zin had om in de vroege ochtend te gaan fotograferen op de Brunssummerheide. Dat wilde ik wel en we prikten een datum.
Natuurlijk zou het al dan niet doorgaan afhangen van het weer. Achteraf bleek de gekozen datum een schot in de roos.
Vroeg op pad voor de bandheidelibellen.
Augustus 2021 // In tegenstelling tot fotograferen is vroeg opstaan niet mijn grootste hobby. Toch zet ik met enige regelmaat de wekker omdat ik vroeg op pad wil gaan. Zo ook afgelopen week toen ik met mijn fotomaatje naar Brabant toog om bandheidelibellen te fotograferen en ik om 5 uur naast mijn bed stond.
Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 2)
Juli 2021 // 'Landschappen vormen misschien wel de moeilijkste tak van de sport die natuurfotografie heet', aldus Johan van der Wielen, onze workshopleider.
» Lees ook Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1)
Ik was samen met een groep enthousiaste fotografen onlangs enkele dagen op Schiermonnikoog waar Johan zijn kijk op landschapsfotografie met ons deelde.
Dat de theorielessen nog niet een, twee, drie in de praktijk tot mooie resultaten leiden werd me al snel duidelijk.
Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1)
Juli 2021 // Onlangs was ik op Schiermonnikoog. Nee, niet op vakantie, maar voor een fotoworkshop van natuurfotograaf Johan van der Wielen en dat was werken geblazen.
Van de vroege ochtend tot de late avond was ik samen met mijn fotomaatje en nog acht andere fotografen bezig met natuurfotografie variërend van macro tot landschappen.
In dit (en mijn volgende) blog neem ik jullie mee op mijn fotoavonturen op dit prachtige Waddeneiland.
Fotograferen met een doel.
Juni 2021 // Als ik ga fotograferen hebben mijn maatje en ik een doel voor ogen. Veelal betreft dat een onderwerp dat we willen fotograferen maar het kan ook een techniek zijn die we willen toepassen.
Ik denk vervolgens na hoe ik dat doel kan realiseren. Daarbij probeer ik de te maken foto's al voor me te zien.
Ik ga op pad en laat me verrassen!
Mei 2021 // Hoe ga jij op pad? Heb je een plan? Werk je misschien aan een project? Of, laat je je verrassen? Ik ga vrijwel altijd op pad volgens alle drie deze manieren tegelijk. Dat heeft voor- en nadelen! In dit deel 1 van 3 blogs vertel ik over de verrassingen die op mijn pad kwamen de afgelopen weken.
Vlinders fotograferen met ochtenddauw.
Mei 2021 // Vandaag zijn de weersomstandigheden ons, conform voorspelling, gunstig gezind. Vrijwel geen wind, zonnig en dauw. Mijn maatje en ik hebben afgesproken in natuurgebied 't Ham bij Horst (Noord-Limburg).
We gaan voor het oranjetipje, een prachtige dagvlinder die bij voldoende warm weer vooral in april tot en met juni te zien is.
Een dagje in de fotohut.
April 2021 // Vandaag trakteert mijn maatje mij op een dagje fotohut. Voor mij is dat een nieuwe ervaring. Wat kan ik verwachten? Welke dieren en met name vogels zullen zich laten zien? Blijft het een hele dag leuk? In dit blog een verslag van een dagje turen en klikken in een verwarmde fotohut.
Sneeuwklokjes fotograferen op een andere manier.
Maart 2021 // Op mijn foto-jaarkalender zie ik dat de sneeuwklokjes weer aan de beurt zijn. Hoe ga ik ze dit jaar vastleggen? Geen herhaling van hoe ik het vorig jaar heb gedaan maar nieuwe invalshoeken!
Verlichte paddenstoelen (deel 3)
Januari 2021 // In mijn vorige blog kondigde ik aan te vertellen over het gebruik van een plantenspuit bij het fotograferen van paddenstoelen. Bij dezen!
Aan de hand van een series van drie foto's laat ik zien wat flitslicht en vervolgens een sproeinevel toevoegt aan het oorspronkelijke beeld. Tot slot zoom ik kort in op het aanpassen van de witbalans of kleurtemperatuur.
Al met al een scala aan creatieve mogelijkheden en wie weet ook voor jou een uitdaging om eens flink te gaan experimenteren.
Verlichte paddenstoelen (deel 2)
Januari 2021 // Een paddenstoel extra bijlichten kan zorgen voor mooie resultaten. In dit tweede deel is de kern van het verhaal eveneens het gebruik van kunstlicht bij het fotograferen van paddenstoelen.
Was de vorige keer de ledlamp de lichtbron, ditmaal is de flitser aan de beurt. Ik neem je mee op mijn eerste ontdekkingsreis naar het gebruik van de flitser bij het fotograferen van paddenstoelen.
Verlichte paddenstoelen (deel 1)
December 2020 // Tot voor kort fotografeerde ik macro-onderwerpen zoals paddenstoelen met louter daglicht als lichtbron. Geen flits, geen lampje en ook geen reflectieschermen om het daglicht alsnog terug te kaatsen.
Daar is natuurlijk niks mis mee. Veel natuurfotografen huldigen vast deze manier van werken. Pure natuur op die manier! Bovendien geen gesleep en gedoe met allerlei hulpmiddelen.
Mocht je echter open staan voor enige verlichte creativiteit, lees dan vooral verder.
Paddenstoelen-carrousel
November 2020 // In mijn vorige blog over het fotograferen van een boom schreef ik over mijn zoektocht naar het juiste standpunt. Geïnspireerd door de Photofacts-documentaire The world of Lars van de Goor, ging ik terug naar een eerder gefotografeerde boom op zoek naar een beter standpunt voor de foto.
Wat die zoektocht te maken heeft met dit blog over een paddenstoelen carrousel lees je zo.
Geïnspireerd door de documentaire The World of Lars van de Goor
November 2020 // Onlangs heb ik de Photofacts-documentaire 'The World of Lars van de Goor' gezien. Een boeiend verhaal over een 'artist' zoals hij ooit werd genoemd en wat voor hem de start was om zich te ontwikkelen tot professioneel landschapsfotograaf.
Een vergaande ontwikkeling als je bedenkt dat hij huis en haard opgaf om uiteindelijk met een camper door Europa te trekken op zoek naar mooie natuur en in het bijzonder bomen. Lars wereld heeft me getriggerd tot anders kijken naar bomen!
Fan van paddenstoelen en beestjes.
Oktober 2020 // De herfst biedt veel mogelijkheden om je uit te leven met de camera in de natuur. Bossen met prachtige herfstkleuren, mistige landschappen, de laatste libellen, spinnen in hun web in dauwdruppels gehuld. Keuze genoeg.
Fan ben ik ook van paddenstoelen. De afgelopen weken zijn mijn maatje en ik naar ze op zoek gegaan. En we blijken niet de enige fans. Insecten zijn er regelmatig op terug te vinden. Voor ons de kers op de taart!
Laag, lager, laagst - het juiste standpunt zoeken.
Oktober 2020 // In tutorials en lezingen van diverse fotografen heb ik het vaak voorbij zien en horen komen. Het belang van je standpunt.
Een metertje naar links of juist twee naar rechts. Een stap naar voren of 4 stappen terug. Het kan een wereld van verschil maken en is dus zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen.
Dan is er bovendien nog de mogelijkheid om in hoogte (of laagte) te variëren. Klim ik op een ladder en kijk ik als een vogel neer op m'n onderwerp. Doe ik geen moeite en blijf ik gewoon staan of ga ik door de knieën en kies ik dus een laag perspectief.
Over die laatste keuze gaat dit blog.